Onderzoek

Hoe ziet een ezelparadijs eruit? Bestaat zoiets eigenlijk wel? Op die vragen hebben Petra Weinans en Marja Slotboom, inmiddels afgestudeerd aan de opleiding Diermanagement van het Van Hall Instituut in Leeuwarden, een uitvoerig antwoord gegeven. In opdracht van onze stichting onderzochten ze wat er allemaal bij komt kijken om oude en afgedankte Spaanse ezels een ‘paradijselijke’ oude dag te bezorgen. Ook de financiële consequenties namen ze onder de loep.

Ons uitgangspunt om de ezels een zo natuurlijk mogelijk bestaan te laten leiden, met de nodige individuele aandacht, konden zij volledig onderschrijven. Overdag gaan de dieren als kudde het land in om ‘s avonds terug te keren naar de stal. De ideale stal is de ouderwetse ‘potstal’: warm en droog, met elke dag een dikke laag schoon stro erop. En er bestaan ideale en makkelijk schoon te houden drinkbakken. Dat is belangrijk voor ezels, want die drinken alleen als het water schoon en fris is.

Alle facetten van het leven van de ezels in het toekomstige paradijs komen in het onderzoeksverslag uitvoerig aan de orde. Petra en Marja bezochten diverse ezelstichtingen en namen ook contact op met deskundigen in Noord-Spanje. De stichting is heel blij met hun onderzoek. Het vormt een solide basis voor onze ‘Paraïso del burro’.

Bent u geïnteresseerd in het onderzoek en wilt u een exemplaar van het onderzoeksverslag ontvangen? Dan kunt u mailen naar